Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/html/core/core.php on line 325
BAMO and Richard Beard Design Luxury Senior Living Community Sun City Tower Kobe in Japan- wifijerez.info

BAMO and Richard Beard Design Luxury Senior Living Community Sun City Tower Kobe in Japan

PROJECT NAME Sun City Tower Kobe
LOCATION Tokyo
FIRMS , Richard Beard Architects
SQ. FT. 500,000 SQF

Back in 1993, architect was at a barbecue in Northern California when a Japanese real-estate executive approached him about a potential project. Oh right, that’s really gonna happen, Beard thought. Within the year, however, he had joined architect to work on a luxury senior-living community outside Tokyo for the executive’s employer, Half Century More Co. As it turned out, company chairman Tomio Kanazawa had been so taken by his visit to the seminal 1960’s retirement community of , that he sought out an all-American team to bring something similar to his rapidly aging nation, where seniors were just starting to stray from the traditional arrangement of living with their grown children.

> Project Resources

Limestone clads the lobby’s floor and walls. Photography by Steve Hall.

The same team—with Beard starting out at and finishing at his own firm, , and Jue a founding principal at the firm now called —has just completed its eighth such project, . Given Jue’s background in high-end hospitality, the four-building complex looks less like what is officially referred to as a continuing-care facility and more like a five-star hotel. It’s just one that happens to include a medical clinic tucked in a corner.

“We’ve always seen the Sun City designs as being a seamless integration of architecture, interiors, and landscape,” Beard says. What’s changed over the years is the level of trust—both between Beard and Jue, who are close friends as well as colleagues, and with their trans-Pacific client. “With each success, we get more license to explore and innovate,” Jue adds. BAMO handles the interiors, while the two firms execute the overall concept with another longtime friend and collaborator, of the landscaping consultant .

A garden courtyard, the centerpiece of SWA Group’s landscaping, is surrounded by the complex’s four buildings. Photography by Steve Hall.

This time around, that license meant being able to nudge the 35-story, 483-unit apartment tower from the center of the 3-acre property toward one corner, making room for an eye-catching central garden courtyard. Around this courtyard, arranged as a loose quadrangle and connected by a partially glass-enclosed promenade, are public amenities: tea lounge, library, auditorium, communal baths, even dedicated rooms for mah-jongg and karaoke. “One of the pitfalls of any tower is that you rarely see your neighbors,” Beard says. “Especially in a senior-living facility, where you’re trying to encourage the social interaction that’s paramount to health and happiness, having places for people to congregate makes for a better experience than just going up and down in the elevators.”

From 34 stories up, the main dining room offers panoramic views. Photography by Steve Hall.

Every aspect of the 500,000-square-foot facility was designed with a careful, even hair-splittingly meticulous attention to the needs of aging residents. How soft and deep to make a chair, so they can stand up unassisted? In the dining rooms, how many tables for four people versus two versus one, given that more and more residents will become widows or widowers, dining alone? How to provide guideposts for navigating the buildings without plastering them with signage, like an airport terminal? “The trick is to address all of these things but to do it in a way that’s pretty much invisible,” Jue says. In the case of seating, that might mean adding throw pillows. For way-finding, he relies on lots of striking art, strategically placed. Age wasn’t the only consideration, however. So were geography and history. Among the first parts of Japan opened to international trade in the 1800’s, following the country’s long period of isolation, the port city of Kobe is famously cosmopolitan with a thriving jazz scene, and this Sun City caters to a particularly well educated and well traveled subset of the population. That’s reflected by the blend of contemporary Western decor with more traditional Japanese elements, for example the integration with gardens. Other details, such as furniture arranged at precise right angles rather than the “studied jumble” so popular in the U.S., Jue says, pay respects to the Japanese preference for formality in physical interactions.

An aluminum-clad ceiling channels condensation away from the swimming pool’s roof. Photography by Steve Hall.

All aptly reflects Kanazawa’s mantra for Half Century More Co.: The only thing that matters is the residents. An intense responsiveness to their needs furthermore stemmed, for Jue, from deeply personal reasons—he lost both his parents during the design process. “Reflecting on the needs of my own parents as I was designing for these people in Japan, trying to create something that’s not just functional but also lifts their spirit and puts some beauty into their lives, was very much a driving force behind what I was doing,” he says.

Kanazawa, who had become a mentor, a kind of professional father, also died during the Kobe project. Today, his sons have taken over the business. Jue continues to work with them and Beard on a Sun City development near the very first one, in the sprawling Tokyo suburbs.

Ludwig Mies van der Rohe designed the library’s chairs. Photography by Steve Hall.

> Project Resources

Project Team: ; ; Iara Bachmann: . ; : . ASAI Architectural Office: Architect of Record. : Art Consultant. : Lighting Consultant. : MEP. : Woodwork. Ionia: Drapery Workshop. : General Contractor. MDA: Project Manager.

> See more from the February 2018 issue of Wifijerez

TRENDING ON TWITTER
about an hour ago
Vitra showcases "WORK,” products designed to accommodate the unique challenges posed by the modern workplace:…
about an hour ago
MAD proposes 'living garden' as home of the future at china house vision 2018 https://t.co/nPABs6JleL
about an hour ago
The Glasgow School of Art announces it will conduct a full restoration after this year's fire.

AROUND THE WEB

Email
Pin