BarlisWedlick Reinvents a Suburban New York Landmark as a Private Wellness Retreat

PROJECT NAME Private Wellness Retreat
LOCATION Armonk
FIRM
SQ. FT. 8,000 SQF

Around noon on a Friday, Jonathan Miller pulls up to his 27-acre lakeside property in Armonk, New York. A media executive who headed AOL, Miller just flew back from a business trip to California and spent the night at his home nearby. Now he has a site meeting with of . The two men are comrades in an ongoing quest to fulfill Miller’s dreams of a private wellness retreat. Already completed is the property’s centerpiece, where strength training with Indian clubs now awaits him, as do an indoor swimming pool and three expansive studios for tai chi, which he has practiced for decades. He’s already dressed in navy sweats.

> Project Resources

For Miller and Barlis, creating a place to nurture body and mind is only one aspect of the collaboration, however. It’s also been an adventure in architectural appreciation, historic preservation, and adaptive reuse of a mid-century one-of-a-kind. The story starts in 1961 with , the cookware and tableware company longtime chief designer, completing a home for Dansk founder Ted Nierenberg’s family. Quistgaard had imported Douglas fir timbers from his native Denmark and tucked the house amid rock outcroppings in a forest of maple and oak trees bordering the lake. He designed everything from the brass hardware on the doors to the sawtooth copper roof, a spiky crown floating in the tree canopy. Nierenberg then planted the picturesque, naturalistic gardens and documented them in photographs that were eventually gathered in a book, . He died in 2009, but his widow was still living there when Miller, after a decade-long real-estate search, purchased the house in order to reinvent it as a retreat for himself and like-minded practitioners among his family and friends.

An existing Douglas fir bridge leads to the main entrance. Photography by Peter Aaron/Otto.

The main level, the upper one, originally rested uneasily on a smaller base, its brick face interrupted by arched mahogany trellises that Quistgaard based on a Dansk trivet. So Barlis removed the trellises and inserted them in bays elsewhere on the lower level. He then covered the brick with locally quarried granite that looks like it’s emerging from the rock all around. He also extended the base—once bedrooms and a playroom for the Nierenberg children—to accommodate an indoor swimming pool, bringing total square footage to 8,000. While the base profited from addition, subtraction benefited the surprisingly dark upper level, re-envisioned as a light and airy glass pavilion. A spiral staircase and its enclosure were carefully extricated and stored for future use in the structures planned for the property. (Next on the agenda are a tearoom and guest quarters for a visiting Zen master.) Quistgaard’s oak doors were temporarily removed before the space was gutted.

Formerly gracing the living room, now bookending the central studio, fireplaces were updated with mantels in local bluestone. Photography by Peter Aaron/Otto.

Barlis re-installed the original doors where possible. Elsewhere, pocket doors are usually left open to maintain a free flow as well as maximizing views of the landscape. Where the living room stood is now the central studio, a swath of space flanked by the original pair of woodburning fireplaces, their brick surrounds replaced by simple bluestone mantels set into white walls. To one side of the central studio, a smaller one doubles as a meeting or dining area—there’s a kitchen right behind. The smaller studio on the other side can also be used by day as a lounge and by night as a bedroom, thanks to a king-size Murphy bed and an en suite bathroom.

Technology is very much present but rarely seen. Gongs—remote-controlled kinetic sound sculptures, more precisely—play commissioned compositions on demand. Gleaming copper paneling hides AV equipment sophisticated enough to produce professional-caliber videos of a teacher leading a class. “You sense the space, the light, nature, and materials, but you’re not distracted by things,” Barlis says.

A smaller studio can multifunction as a lounge or, with the help of a custom Murphy bed, a guest room. Photography by Peter Aaron/Otto.

Tech know-how aside, he’s an expert in Passive House design, but there was only so much he could do to improve the energy efficiency of the main level. Although he meticulously restored the timber framing and the mahogany window frames, sealing up cracks, the early-generation double-glazing wicks in the cold in winter and the heat in summer. And he admits that the large surface area of the roof is a “thermal nightmare, a perfect diagram of what not to do.” New skylights, installed to bring in more sunshine, don’t help matters. Fortunately, the rebuilt base has an excellent thermal barrier, courtesy of high-performance windows, heat-recovery ventilators, and rigid and spray-foam insulation. In addition to the pool extension, this level’s primary features are a gym and a theater well suited to showing instructional videos, perhaps including ones shot during a class above. There are also four monastically simple, modestly sized rooms for massage or meditation. Namaste.

Bedrock was blasted to add 1,000 square feet for a swimming pool and hot tub. Photography by Peter Aaron/Otto.

> Project Resources

Project Team: ; ; Andrew Lefkowitz; ; ; : . : Lighting Consultant. : Audiovisual Consultant. : Landscaping Consultant. : Structural Engineer. : Civil Engineer. : MEP. : Woodwork. Trayner & Company: Plasterwork. : Bridge Contractor. : Pool Contractor. : General Contractor.

> See more from the February 2018 issue of Wifijerez

TRENDING ON TWITTER
about an hour ago
design Q unveils luxury cabin design for hybrid air vehicles airlander 10 at farnborough air show…
about an hour ago
taehwan kim's light chair uses dichroic film to capture a rainbow of colours https://t.co/olnKErQHcz
about an hour ago
BIAD references the moon, the sea and its tides in zhuhai opera house, china https://t.co/L0RG9s39v9

AROUND THE WEB

Email
Pin