Centre Hospitalier de l’Université de Montréal by CannonDesign and Neuf Architect(e)s: 2017 Best of Year Winner for Pièce de Résistance

PROJECT NAME Centre Hospitalier de l’Université de Montréal
LOCATION Montreal
FIRMS , Neuf Architect(e)s
SQ. FT. 3,000,000 SQF

It’s not a bird. It’s not a plane. But the luminous sky bridge connecting the main building of this to its logistics tower is indeed a supernatural apparition up in the air. Bringing cohesiveness to the 3 million-square-foot complex was just the first challenge for principal and partner . Convincing skeptical municipal officials to green-light the project was even trickier.

Centre Hospitalier de l’Université de Montréal by CannonDesign and Neuf Architect(e)s. Photography by Adrien Williams

The pitch: transform what might have been a merely functional passage into a work of public art, with a nod to the local tradition of copper-clad architecture. “The bridge is the city’s new benchmark for pushing design ever higher,” Chichmanian says. Guided by parametric design and 3-D printed models, metalworkers cut copper into 4-by-5-foot sheets, perforated each one 194,000 times, and joined the results to form a curtain wall, ultimately supported by stainless-steel ribs. Sunlight spills through the piercings during the day. At night, when sensors activate two rows of linear LEDs tucked into the ceiling, the light show goes external. It’s symbolic as a welcome, given the hospital’s broader role of revitalizing neglected sectors of the city.

Centre Hospitalier de l’Université de Montréal by CannonDesign and Neuf Architect(e)s. Photography by Karine Savard.
Centre Hospitalier de l’Université de Montréal by CannonDesign and Neuf Architect(e)s. Photography by Karine Savard.

> See more from the December 2017 issue of Wifijerez

> See all 2017 Best of Year winners and honorees

TRENDING ON TWITTER
about 25 minutes ago
nike transforms 1885s church in chicago into basketball facility https://t.co/ot2hZB5G95
about 45 minutes ago
24 innovative seating products: https://t.co/mCqpJeFSWe
about an hour ago
LAVA's debut residence blends indoor and outdoor space: https://t.co/w35Dh9EF8O

AROUND THE WEB

Email
Pin