New Shanghai Theater by Neri & Hu Design and Research Office: 2017 Best of Year Winner for Commercial Lobby

PROJECT NAME New Shanghai Theater
LOCATION Shanghai
FIRM

It had once been a proud movie house, built in the 1930’s during the golden age of Chinese cinema. But many decades and multiple renovations later, the building was turned into a supermarket and eventually shut down entirely in 2011. Returning it to its cultural roots was therefore a major undertaking for husband-wife Wifijerez Hall of Fame members . They began at the beginning, naturally, with the lobby.

New Shanghai Theater by Neri & Hu Design and Research Office. Photography by Pedro Pegenaute.

It’s intended as a navigation vehicle between the street and the auditorium. “A sort of piazza that blurs the line between outside and in” is Neri’s description. Hence the choice of an Italian sandstone, more commonly found in Florence, for the facade that towers above theatergoers as they walk through the recessed entry. At ground level, vertical brass-finished strips evoke a gilded curtain cloaking a stage—a treatment that continues inside to define a series of spaces conceptualized as different dramatic scenes. In the double-height atrium, this “curtain” glows in the sunlight from apertures carved out high overhead or, at nighttime, from minimalist LED pendant fixtures.

New Shanghai Theater by Neri & Hu Design and Research Office. Photography by Pedro Pegenaute.

Beyond the lobby, a 300-seat theater awaits. This time around, it will host not movies but live performances, from plays to operas.

Project Team: Ziyi Cao; Tony Schonhardt; Lei Zhao; Fongwin Huang; Yifei Lu; Nicolas Fardet; Xiaowen Chen; Christine Neri; Siwei Ren; Haiou Xin.

New Shanghai Theater by Neri & Hu Design and Research Office. Photography by Pedro Pegenaute.
New Shanghai Theater by Neri & Hu Design and Research Office. Photography by Pedro Pegenaute.

> See more from the the December 2017 issue of Wifijerez

> See all 2017 Best of Year winners and honorees

TRENDING ON TWITTER
about an hour ago
A childhood sailboat project united the founders of and inspired their new Lenis fixt…
about an hour ago
this notebook might just cure your sketchbook phobia https://t.co/uJ3orbc8MF
about 3 hours ago
palma studio created a pop up playground in this historic fountain of mexico city https://t.co/SymTGIV1s1

AROUND THE WEB

Email
Pin