Bennett & Böhme Designs Theatrical Restrooms for Wintergarten Berlin

PROJECT NAME Wintergarten Berlin restrooms
LOCATION Berlin
FIRM
SQ. FT. 3,000 SQF

A fixture of the vibrant arts scene in Germany’s capital, what’s now known as the opened in the 19th century and survived the decadent 1920’s before being destroyed by a World War II bombing raid, eventually reopening in 1992. Since then, the theater has continued to draw performers of all stripes. It has also attracted design talent. Operating as , Fiona Bennett and Hans-Joachim Böhme—whose first collaboration was the Fiona Bennett millinery shop that they own and operate together, right across the street from the Wintergarten—have now expanded from fashion to interiors with a reinvention of the theater’s basement, home to the restrooms.

> Project Resources

Bennett and Böhme jumped at the chance to reconceive the 3,000 square feet, already built out by , as an immersive art installation.
“No standard white tile or fluorescent lighting,” Böhme says. Bennett adds, “Behind all of it lies the concept of infusing a functional space with grace and poetry.”

Velvet covers the lounge’s custom ottomans. Photography by Patricia Parinejad.

The first flush of excitement, so to speak, is a white marble staircase that sweeps down from the theater lobby to a lounge. Plush red button-tufted velvet-covered ottomans are scattered about the mosaic tile flooring, flashing hints of gold. Overhead, clear glass spheres are suspended from a ceiling sculpted into concentric rings around a central column. Just as whimsical, the restrooms proper feature separate concepts for each sex. Ladies first proceed to a makeup area. Here, rounded mirrors sprout from a column crowned with coppery leaves, while sinks line two walls. Step in front of the sinks, and the mirrors above come alive with goose feathers blowing around your reflection—a surprising and fanciful feature. A corridor framed by asymmetrical black arches then gives access to the women’s 12 stalls. On the men’s side, blue sets an “underwater” tone, and lighting magnifies the shadow play, with giant tropical-looking foliage outlined on the wall.

“People should not have to leave the wonder and enchantment of the performances upstairs,” Böhme explains. In the Wintergarten’s basement, the show goes on.

In the men’s restroom, custom brass sinks form a row. Photography by Patricia Parinejad.

> Project Resources

> See more from the October 2017 issue of Wifijerez

TRENDING ON TWITTER
about 29 minutes ago
A Work of Substance masterminds 3 stylish Hong Kong eateries: https://t.co/NMQrgVHGEk
about 44 minutes ago
portuguese coast villa by CORE architects overlooks the ocean https://t.co/vdzy84nghJ
about an hour ago
Just 10 days remain to submit your design to the 2018 Best of Year awards! Products, projects, branding and more ar…
Email
Pin