Gensler Adapts Former Gym for Tableau Software Offices

PROJECT NAME Tableau Software Offices
LOCATION Seattle
FIRM
SQ. FT. 53,300 SQF

Gensler50-icon Occupying a shedlike three-story structure in Seattle’s funky Fremont neighborhood, the Sound Mind & Body fitness center was the go-to gym for everything from yoga to basketball. When it folded in 2014, members mourned. But the 38,000-square-foot building didn’t languish. Tableau Software, headquartered down the street and growing, leased the property and retained —under the leadership of principal —to convert it into additional work space.


The company specializes in software that presents data in clear, vivid ways; Gensler itself is a client. In a similar manner, the dynamic interior expresses and supports its new occupants’ working styles while respecting the history and architecture of the original structure. On an initial site visit, the team was struck by the design potential of the existing basketball-court flooring, with its artfully abstract paint markings. So they had the contractors carefully pull up the shiny maple slats and used sections of it strategically: to line corridors, wrap a staircase, and create mosaics that lend warmth and graphic punch.


Capitalizing on the high ceilings, the team added a mezzanine above the second floor, netting another 15,300 square feet. Set against a subdued envelope of polished cement flooring and gray-painted structural elements are accent colors co-or-dinated by floor: blue, orange, green. “Color was a big driver for the client,” Yoshinobu says. To encourage casual and foster community, each floor features a “mixing chamber,” a central social area with a well-stocked kitchen. Small enclosed meeting spaces sprinkled about the floor plate allow staff members to confer on a project without needing to trek to a conference room. Work spaces are zoned by noise and activity level. Near the lively core but buffered by architectural elements are stations for developers, where they sit coding, a task requiring full concentration and utter silence.


The building may no longer have a court for pickup games, but there’s a sizable bike room on the lower level, with locker rooms so employees can shower after cycling on the neighboring trail. And what of the space once dubbed Zen? It’s a lounge, with the cushiest furniture imaginable. Because sometimes what a hardworking software developer needs before a long coding session is a nap.


> Project Resources


Project Team
: Scott Waggoner, Stefan Richter, Ree Hamai, Christa Jansen. : Lighting Consultant. : Audiovisual Consultant. : Structural Engineer. Glumac: MEP. : Woodwork. : General Contractor.

TRENDING ON TWITTER
about 43 minutes ago
the greenland center by nikken sekkei forms shanghai's largest urban park https://t.co/gbuEaIAVbR
about an hour ago
nir meiri shapes fungi into mycelium lights lamp collection https://t.co/n3u60tkP8z
about an hour ago
RT : Connect with AEC experts 12/7 at Facades+AM Seattle. Register today: am #se…
shopvashtextil.com.ua

https://shopvashtextil.com.ua

https://profvest.com
Email
Pin