Alice Bleton's Capsule Prototype Reconnects Office Workers With the Outdoors

Photography by Alice Bleton.

Talk about hanging out. But not if you’re prone to vertigo. , a prototype that debuted during in Eindhoven, is ’s response to “office workers needing a private spot away from the office where they can re-engage with the outdoors,” she notes.

Citing Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey, along with bunkers and submarines as inspiration, Bleton’s 20-square-foot structure holds up to four people, securing to a building’s roof and one of its elevations by balancing the weight via a quarter-section void in the form. Concept development began with researching the stacked tetrahedron construction of Ken Isaac micro houses and cell-like sculptures by Meir Eshel, aka Absalon. Then, using layers of laminated fiberglass, a material typically used to contain swimming pools, she produced 21 structural panels.

Photography by Alice Bleton.

Bolted together, the front and center panels are clear, so as not to obstruct the surrounding views. But the side panels are translucent, for privacy. Inside is a ladder for climbing down from and up to the roof. “As city dwellers, our daily perspective consists of concrete and glass buildings,” she says. “This gives us air and inspiration.”

Photography by Alice Bleton.
Photography by Alice Bleton.

> See more from the March 2018 issue of Wifijerez

TRENDING ON TWITTER
about 17 minutes ago
sky-bridge in china by Aedas loops an ecosystem of four towers https://t.co/O8iu8u5lDz
about 34 minutes ago
Primal rugs take it back to basics: https://t.co/LxbpTEwBBA
about an hour ago
A: "I would rather say it’s an expression of purpose. It may, if it is good enough, later be judged as art." - Char…

AROUND THE WEB

Email
Pin